SŁUCHASZ TERAZ : Magda.Leny Frączek z płyty "E F F A T H A"
Yerba mate podnosi odporność organizmu, polepsza trawienie, zwiększa koncentrację, czyści krew i usuwa z niej substancje toksyczne, balansuje układ nerwowy, przywraca młodzieńczy kolor włosów, opóźnia starzenie się, niweluje zmęczenie, pobudza umysł, odchudza, wzmaga siły, zmniejsza stres i zwalcza bezsenność.
Ma właściwości stymulujące, przeczyszczające, ściągające, moczopędne, napotne i przeciwgorączkowe. Zawiera witaminy i minerały: A, C, E, B-1, B-2 (czyli ryboflawinę) i B-complex; karoten, kwas pantotenowy, biotynę, czyli witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sod, potas, mangan, krzem, fosforyty, siarkę, cynk, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozyt.
Pobudza podobnie jak kawa, ale różni się od niej m.in. tym, że w przypadku kawy pobudzenie jest mocne i krótkie, a po yerba mate długotrwałe.
Kawa wypłukuje z organizmu różne minerały, m.in. magnez. Yerba mate ich dostarcza.
Aktywna substancja yerba mate nazywa się mateina. Jest to odmi Yerba mate ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów jest doskonałym źródłem, poprawiającym nie tylko samopoczucie, ale także dodającym energii, trzeźwości umysłu, zwiększającym wydolność umysłu. Ponadto herbata paragwajska oczyszcza krew z toksyn, wzmacnia odporność i wytrzymałość organizmu, polepsza trawienie i wiele więcej.
Yerba mate pobudza nie tylko ciało, ale i umysł.
Aby bardziej zobrazować właściwości i korzystne działanie yerba mate wymieniono najważniejsze z nich poniżej. Yerba mate ma działanie:
przeciwutleniające (ontyksydanty) – wspiera mechanizmy obronne komórek,
przeciwnowotworowe,
obniżające poziom złego cholesterolu, a zwiększające poziom dobrego cholesterolu – pomaga dzięki temu walczyć między innymi z miażdżycą,
wspomagające odchudzanie – z badań wynika, że yerba mate wspomaga odchudzanie i walkę z otyłością (regularne picie herbaty paragwajskiej wzmaga uczucie sytości i spowalnia proces opróżniania żołądka),
łagodzące dysfunkcje serca i wspomagające układ krążenia – przywraca prawidłowe krążenie krwi,
wspomagające trawienie – pobudza wydzielanie żółci,
przeciwcukrzycowe – zmniejsza ilość procesów odpowiedzialnych za powikłania w cukrzycy,
przeciwzapalne,
przeciwgrzybiczne,
przeciwpasożytnicze,
wzmacniające naturalną odporność organizmu poprzez pobudzenie komórek odpornościowych,
poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci,
zwiększające odporność na zmęczenie psychiczne i fizyczne,
poprawiające pamięć i zdolność koncentracji,
antydepresyjne,
dodające energii,
korzystne na centralny układ nerwowy,
łagodzące podenerwowanie,
moczopędne i przeczyszczające – korzystne działanie na pęcherz moczowy i nerki,
przeciwreumatyczne,
łagodzące zespół napięcia przedmiesiączkowego,
oczyszczające krew z toksyn,
przeciwalergiczne w niektórych przypadkach,
poprawiające perystaltykę jelit,
odbudowujące ściany żołądka i jelit,
polepszające sprawność fizyczną,
korzystne na wzrok,
wzmacniające kości i zęby.
Jak widać yerba mate ma wiele pożądanych właściwości. Napar ten często stosowany jest też zamiast kawy, z racji swoich właściwości pobudzających, które są większe niż w przypadku kawy. I w przeciwieństwie do kawy, yerba mate nie uzależnia.
Skład yerba mate
Yerba mate zawdzięcza swoje właściwości, dzięki unikatowemu składowi suszu ostrokrzewu paragwajskiego. Do najważniejszych składników yerba mate należy zaliczyć polifenole, saponiny, alkaloidy purynowe, a także liczne minerały i witaminy.
Według badań naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu yerba mate ma wszystkie niezbędne składniki, które są potrzebne do podtrzymywania funkcjonowania organizmu. Yerba mate ma znacznie więcej korzystnych minerałów i witamin niż nasza poczciwa zielona herbata.
Składniki yerba mate – zestawienie:
Wśród witamin i minerałów yerba mate warto poznać najbardziej wartościowe. Poniżej zaprezentowano zestawienie najważniejszych składników yerba mate, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Skład był badany na 100 gramach yerba mate, wartości stanowią przeciętne ilości danych składników.
Składnik Ilość Uwagi
Karoten 1,23 mg Korzystnie wpływa na oczy, skórę i układ odpornościowy.
Witamina B1 1,26 mg Przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwbólowo.
Witamina B2 3,80 mg Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, błon śluzowych, układu oddechowego, przewodu pokarmowego.
Witamina B3 1,72 mg Reguluje poziom cholesterolu we krwi, usuwa toksyny, działa korzystnie na układ nerwowy, psychikę, skórę i włosy.
Witamina B6 0,83 mg Wspomaga układ nerwowy, trawienny, łagodzi napięcie przedmiesiączkowe.
Witamina C 4,96 mg Podnosi odporność organizmu, ułatwia gojenie się ran, hamuje krwawienie.
Magnez 57,12 mg Materiał budulcowy zębów i kości, bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczy, białek, polepsza samopoczucie i kondycję psychiczną.
Mangan 34,45 mg Działa aktywująco na enzymy, ważny składnik kości i krwi, odżywia nerwy i mózg.
Wapń 58,60 mg Składnik kości i niektórych tkanek.
Żelazo 2,17 mg Pomaga w przemianie i transporcie hemoglobiny.
Sód 11,26 mg Wpływa na pracę mięśni.
Potas 88,83 mg Utrzymuje prawidłową pracę serca, reguluję równowagę wodną organizmu, pomaga w dostarczaniu do mózgu tlenu.
Krzem 6,31 mg Odtruwa organizm, wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia włosy i paznokcie.
Siarka 57,70 mg Wspomaga leczenie chorób skóry.
Fosfor 52,33 mg Jest niezbędny do funkcjonowania każdej komórki.
Ponadto w yerba mate można znaleźć:
witaminę A – działa pozytywnie na kości, skórę, włosy i paznokcie,
witaminę E – pomocna w leczeniu bezpłodności u mężczyzn, zaburzeń mięśniowych, chorób serca,
witaminę H – reguluje funkcjonowanie skóry, włosów, tarczycy, wspomaga przemianę dwutlenku węgla,
pantotenian – przyspiesza gojenie ran, zapobiega zmęczeniu, usprawnia układ krążenia, nerwowy, trawienny, regeneruje tkanki,
cholinę – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego,
inozytol – wspomaga system nerwowy,
kwas chlorowodorowy – wchodzi w skład soku żołądkowego,
fosforany – stanowią podstawowe źródło energii w reakcjach chemicznych,
polifenole – mają działanie przeciwutleniające i antymutagenne (mają istotne znaczenie w zapobieganiu powstawaniu nowotworów),
teobrominę – środek moczopędny, działający korzystnie na nerki, pomocniczo w nadciśnieniu,
saponiny – substancje mające wpływ na smak yerba mate, zapobiegają powstawaniu nowotworów i niszczą komórki rakowe.
Mateina, czyli kofeina
Kofeina, w yerba mate nazywana też jako mateina jest substancją pobudzającą korę mózgową, przyspiesza akcję serca, pobudza, łagodzi bóle, działa moczopędnie, czasami może zwiększać ciśnienie. Przeciętnie w yerba mate jest 87 mg kofeiny na 100 gram suszu.
Źródło: http://yerba-mate.org/